Ταξιάρχης


Ταξιάρχης, είναι χωριό κτισμένο στην βορειοδυτική πλευρά στους πρόποδες του όρους Τελέθριο. Βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση σε υψόμετρο 110 μέτρων, και η θέα του σημείου είναι μοναδική στην Βόρεια Εύβοια. Από εδώ μπορείτε να δείτε το χωριό Νέο Πύργο, τους Ωρέους, το νοτιοανατολικό Πήλιο, τον Παγασητικό κόλπο, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι από τον κάμπο της Ιστιαίας. Όπως και άλλα πολλά χωριά έτσι και ο Ταξιάρχης, ξεχωρίζει για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τα όμορφα σπίτια, αιτία που στο παρελθόν η νομαρχία Ευβοίας, το έκρινε ως το πιο καθαρό, και προσεγμένο χωριό στο νησί.

Η ιστορία για την δημιουργία του είναι ότι στη περιοχή υπήρχαν δυο οικισμοί ο Άγιος Ιωάννης, και οι Άγιοι Θεόδωροι, μέχρι που το 1924 ήρθαν προσφύγες από την Μικρά Ασία. Ένα μεγάλο κομμάτι γης σχεδόν δίπλα στους οικισμούς απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους προσφύγες, που με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν όλοι οι οικισμοί με την σημερινή ονομασία Ταξιάρχης.

Για την ονομασία του ιστορικά αναφέρεται και το όνομα Μουρσαλή, το όποιο προέρχεται από τη κωμόπολη Μουρσαλιο της Μικράς Ασίας τόπο καταγωγής για τους προσφύγες που ήρθαν. Μαζί τους έφεραν και την εικόνα των Αγίων Ταξιαρχών, που εκ των υστέρων(1954) πηρέ το όνομα το χωριό.

Εκείνο που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει, και να είναι ένα από τα πιο φημισμένα της περιοχής είναι η παραγωγή ξερών σύκων που γίνεται εδώ. Την τεχνική και την γνώση έφεραν οι προσφυγές, ενώ και τα εύφορα χώματα βοήθησαν να δημιουργηθούν πολλά συκοπερίβολα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη δημιουργήθηκε το 1928 και από τότε μέχρι σήμερα, τροφοδοτεί την Ελληνική αγορά, άλλα και χώρες του εξωτερικού.

Πως θα πάτε, αν θέλετε να επισκεφτείτε το χωριό, η διασταύρωση του κεντρικού δρόμου βρίσκετε στο περιφερειακό δρόμο πάνω από το χωριό Ωρεούς, η απόσταση από την έξοδο έως το κέντρο του Ταξιάρχη είναι 3 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία είναι 8,6 χιλιόμετρα, και 17 χιλιόμετρα από τα Λουτρά Αιδηψού. Υπάρχει και δρόμος από τον Ταξιάρχη προς το χωριό Καστανιώτισσα, η απόσταση 5,7 χιλιόμετρα. Επίσης και δρόμος προς τον Νέο Πύργο η απόσταση 4 χιλιόμετρα.

Από την πρωτεύουσα του νομού Χαλκίδα η απόσταση 119,6 χιλιόμετρα, μέσω Λίμνης, Βουτά, Ιστιαία. Τέλος η απόσταση έως το λιμάνι των Ωρεών είναι 4,4 χιλιόμετρα.

Ταξιάρχης Βόρεια ΕύβοιαΤαξιάρχηςΤαξιάρχης - ΜουρσαλήΤαξιάρχης Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχης ΕυβοίαςΤαξιάρχης - Μουρσαλή ΠλατείαΤαξιάρχης - Μουρσαλή Ιερός Ναός Αγίων ΤαξιαρχώνΤαξιάρχης Παλιά ΒρύσηΤαξιάρχης Εύβοια ΣυκοπερίβολαΤαξιάρχης ΣύκαΤαξιάρχης Ιερός Ναός Αγίου ΙωάννηΤαξιάρχης