Τρούπι


Τρούπι χωριό που βρίσκεται κτισμένο σε πλαγιά στους πρόποδες του Όρους Καντήλι, περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος με πεύκα.

Το πότε δημιουργήθηκε ακριβώς δεν ξέρουμε το μόνο που γνωρίζουμε είναι η προέλευση του ονόματος. Συμφώνα με τις αναφορές των κατοίκων η ονομασία του χωριού οφείλεται σε κάτι τρούπες, μικρές σπηλιές που βρίσκονται ψηλότερα στο βουνό. Εκεί πήγαιναν επί τουρκοκρατίας και κρύβονταν οι κυνηγημένοι Έλληνες της περιοχής.
Μεγάλο ρολό στην εξέλιξη του Τρούπι έπαιξαν τα μεταλλεία, τα συναντάμε πριν και μετά το χωριό, εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις, ορατή ακόμη και μέσα από το αυτοκίνητο η μεγάλη καταστροφή που έγινε στο φυσικό περιβάλλον. Το μεταλλείο λειτουργούσε κοντά στο Τρούπι, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά σπίτια έτρεμε όλο το χωριό από τα φουρνέλα στο νταμάρι λευκόλιθου.

Σήμερα το Τρούπι είναι ένα ήσυχο μικρό χωριό, το μεταλλείο σταμάτησε να λειτούργει το 1990, λίγοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι. Τα περισσότερα σπίτια είναι ανακαινισμένα και χρησιμοποιούνται για εξοχικές κατοικίες. Είναι ένας προορισμός για τους φυσιολάτρες όπου από το προαύλιο της εκκλησίας ξεκίνα το μονοπάτι, μέσα σε ένα όμορφο δάσος από πεύκα και πλατάνια με προορισμό τις κορυφές του Καντήλι(Στρουγκίτσα, Δρακότουρλα, Κούρβελο, Ρουμπακιά, Πυργάκι). Τοπωνύμια: Σέλινα, Καλή Πηγή, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, Αγνάντι, το Πέρασμα του Χρυσαετού. Το Τρούπι έχει υψόμετρο 240 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πως θα πάτε, στην διαδρομή από την Χαλκίδα μετά το Προκόπι, αριστερά του δρόμου βρίσκεται η έξοδος προς τη Δαφνούσα, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο Τρούπι. Επίσης και από την Κήρινθο, με τον δρόμο που βρίσκεται στην γέφυρα του Νηλέα, μέσω Μετόχι, Καλύβια.

Αποστάσεις: από το Προκόπι 8,5 χιλιόμετρα, και από την Χαλκίδα 57 χιλιόμετρα. Από την Λίμνη 31 χιλιόμετρα, μέσω Μετόχι, Κήρινθο. Από την Ιστιαία 65 χιλιόμετρα μέσω των χωριών Μετόχι, Λίμνη Βουτά. Από τα Λουτρά Αιδηψου εως το χωριό Τρούπι η απόσταση είναι 61 χιλιμετρα μέσω Μετόχι, Λίμνη, Ήλια.

Τρούπι, Βόρεια Εύβοια. Είσοδος στο Τρούπι Ευβοίας.Σε ψηλό σημείο του Τρούπι, η Αγία Τριάδα.Τρούπι, από εδώ ξεκινά το μονοπάτι προς τις κορυφές στο Όρος Καντήλι   Τρούπι, με θέα τις κορυφές του Όρους Καντήλι. Τρούπι, στο βάθος τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία. Τρούπι, γραφικά δρομάκια.Τρούπι, σπίτια με Γαλάζια χρώματα. Τρούπι, σπίτι με Αιγαιοπελαγίτικο σχέδιο.Τρούπι ΕύβοιαΤρούπι, τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία.   Τρούπι, Παλιά Βρύση.