Τσαπουρνιά


Τσαπουρνιά, είναι ένα όμορφο μικρό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 260 μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αγριοβότανο, Αγδίνες , Ελληνικά και Βασιλικά. Την εποχή της Τουρκοκρατίας η Τσαπουρνιά ήταν το καταφύγιο για τους ντόπιους κυνηγημένους από τους Τούρκους, μιας και το μέρος ήταν απομονωμένο και δύσβατο.
Μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους πολλοί άνθρωποι, είχαν είδη εγκατασταθεί στο μέρος αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το χωριό.

Το όνομά του το πήρε από ένα θαμνώδες δένδρο Τσαπουρνιά. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζετε με τον πετρόχτιστο Ναό της Άγιας Παρασκευής, στο κέντρο του οικισμού ο οποίος είναι κατασκευασμένος το 1824.

Σήμερα οι κάτοικοι του ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, και την καλλιέργεια χωραφιών.

Πως θα πάτε, δυο δρόμοι οδηγούν στην Τσαπουρνιά, ο ένας βρίσκετε στο χωριό Αγριοβότανο, και ο άλλος στα Βασιλικά. Στην διαδρομή από την Ιστιαία πριν το χωριό Αγριοβότανο, δεξιά υπάρχει πινακίδα που σας δείχνει την έξοδο. Ακολουθώντας μια διαδρομή 5,6 χιλιόμετρων μέσα σε πεύκα, και στα όμορφα τοπία της περιοχής φτάνετε στην Τσαπουρνιά. Επίσης μετά τα Βασιλικά στο δρόμο προς τα Ελληνικά υπάρχει διασταύρωση αριστερά, η απόσταση 5,8 χιλιόμετρα.

Αποστάσεις: από την Ιστιαία 26 χιλιόμετρα, την Αγία Άννα 27 χιλιόμετρα μέσω Βασιλικά, τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας, την Χαλκίδα 97 χιλιόμετρα μέσω Βασιλικά, Αγία Άννα. Ενώ η απόσταση από την Τσαπουρνιά για την Χαλκίδα μέσω Αγριοβότανο, Ελληνικά, είναι 109 χιλιόμετρα.

Τσαπουρνιά Βόρεια ΕύβοιαΤσαπουρνιά ΕυβοίαςΤσαπουρνιάΤσαπουρνιάΤσαπουρνιά Ναός Άγιας Παρασκευής