Χρόνια


Χρόνια, ο οικισμός βρίσκεται βόρειο δυτικά της Λίμνης στην παραλία του  Ευβοϊκού. Κτισμένος κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί από την Λίμνη στα Λουτρά Αιδηψού.

Η γύρω περιοχή αποτελείται από καταπράσινους και κατάφυτους λόφους. Κοντά στον οικισμό Χρόνια έχει εντοπιστεί μικρός οικισμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Πριν το 1926 η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Την εποχή αυτή μοιράσθηκε σαν γεωργικός κλήρος σε πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Σήμερα φιλοξενεί πολλούς θερινούς επισκέπτες, αφού βρίσκεται ακριβώς στις φημισμένες παραλίες της δυτικής Εύβοιας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ονομασία Χρόνια φαίνεται να έχει σχέση με πανάρχαιους μυθολογικούς χρόνους, όπως μπορεί να εξαχθεί από εξέταση των εκεί τοπωνυμίων και ενδεικτικών αρχαιολογικών στοιχείων. (Χρόνια -Κρόνιο – Κρόνος – Κοκκαλια, Ελύμνιον – Δίας, Αρύκλης Ροβιών – Ηράκλειο – Ηρακλής).

Η απόσταση που χωρίζει τον οικισμό Χρόνια με την Λίμνη είναι 5 χιλιόμετρα, ενώ με την Ιστιαία 29 χιλιόμετρα, και 26 χιλιόμετρα με τα Λουτρά Αιδηψού.

Χρόνια Βόρεια ΕύβοιαΧρόνιαΧρόνιαΧρόνια ΧρόνιαΧρόνιαΧρόνια Βόρεια Εύβοια Παραλία.Χρόνια Ευβοίας ΠαραλίαΧρόνια Παραλία Χρόνια Παραλία