Λιχαδονήσια


Τα Λιχαδονήσια(Λιχάδες), είναι σύνολο από εφτά και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδων στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνετε ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό. Απέναντι του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας.

Τα νησάκια είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Το όνομά τους οι Λιχάδες, το οφείλουν σύμφωνα με την μυθολογία στον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής θεώρησε υπαίτιο τον Λίχα για τον χιτώνα και τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες.

Η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων είναι η Μονολιά που είναι και η βορειότερη του συμπλέγματος και η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η νοτιότερη του συμπλέγματος. Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βοριάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Στο νότιο τμήμα της Μονολιἀς διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από Φώκιες, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους. Τα Λιχαδονήσια είναι σήμερα πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Πως θα πάτε στα Λιχαδονήσια. Την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας. Απ τις 09/06/2018 αναχώρηση 12:00 επιστροφή 18:00. Σαββατοκύριακο αναχώρηση 12:00 επιστροφή 18:00. Τιμές εισιτήριου 12.00 ευρω ενήλικες & 6.00 ευρω οι ανήλικοι.

Δρομολόγια εκτελούνται και από την παραλία Κάβος Λιχάδας της Βόρειας Εύβοιας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Πληροφορίες για τα Λιχαδονήσια και όλα τα δρομολόγια στα τηλέφωνα: 6972508181, 6979709346 & 6977628080.

Αποστάσεις:

Κάβος Λιχάδας – Λουτρά Αιδηψού 32χλμ.

Κάβος Λιχάδας Αγιόκαμπος 38χλμ.

Κάβος Λιχάδας – Ιστιαία, 47χλμ.

Κάβος Λιχάδας – Πευκί, 57χλμ.

Κάβος Λιχάδας – Λίμνη, μέσω Λουτρά Αιδηψού 63χλμ.

Κάβος Λιχάδας – Αγία Άννα, μέσω Λίμνης, Λουτρά Αιδηψού 79χλμ.

Κάβος Λιχάδας – Χαλκίδα μέσω Λουτρά Αιδηψού, Λίμνης 141χλμ.

Λιχαδονήσια (Λιχάδες)Λιχαδονήσια - Λιχάδες παραλία της ΜονολιάςΛιχαδονήσιαΛιχαδονήσιαΛιχαδονήσια Μεγάλη ΣτρογγυλήΛιχαδονήσια Πάνω Από Το Ναυάγιο Φορτηγού Πλοίου Του 1943Λιχαδονήσια Μονολιά Παλιός Οικισμός.Λιχαδονήσια Μονολιά Το Εκκλησάκι Του Αγίου Γεωργίου.Λιχαδονήσια - Λιχάδες Μονολιά Παλιός Οικισμός.Λιχαδονήσια - Λιχάδες Εύβοιας Μονολιά.Λιχαδονήσια - Λιχάδες Εύβοιας παραλία της Μονολιάς.Λιχαδονήσια - Λιχάδες παραλία της ΜονολιάςΛιχαδονήσια Εύβοιας παραλία της Μονολιάς.Λιχαδονήσια - Λιχάδες Εύβοιας παραλία Μονολιά.